Șeful Salvamont Predeal, atacat de un urs, în timp ce își plimba câinele. Bărbatul a fost rănit grav

Un incident tragic a avut loc duminică noapte, în stațiunea Predeal, unde Șeful formațiunii Salvamont a fost atacat de un urs, suferind răni grave.

Prezenţa urşilor a fost semnalată în mai multe oraşe din ţară. Foto arhivă/captură video
Prezenţa urşilor a fost semnalată în mai multe oraşe din ţară. Foto arhivă/captură video

Bărbatul de 52 de ani, aflat în afara programului de lucru, se îndrepta spre casă în jurul orei 22, moment în care a fost atacat de animalul sălbatic.

Incidentul s-a petrecut pe o stradă din apropierea locuințelor, unde bărbatul ieșise la plimbare cu câinele său. Ursoaica, cel mai probabil însotită de pui, a coborât din pădure în căutare de hrană, atacând violent victima. Țipetele acestuia au alarmat localnicii, care au sunat imediat la 112. La sosirea echipajelor medicale, bărbatul era însemnat de inconștiență, având răni severe.

Intervenția echipajelor de salvare

Echipajele SMURD l-au transportat de urgență la Spitalul Județean Brașov. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja, victima a suferit un traumatism cranio-cerebral sever și un traumatism abdominal.

Colegii acestuia din cadrul Salvamont Predeal au transmis un comunicat de presă prin care și-au exprimat sprijinul și speranța pentru o recuperare rapidă.

Autoritățile au demarat imediat o operațiune de căutare a ursului, care s-a retras înapoi într-o zonă forestieră. A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, format dintr-un vânător, un medic veterinar, un jandarm și primarul localității. Acesta a hotărât monitorizarea și intervenția pentru prevenirea unor noi atacuri.

Incidentul de la Predeal nu este unul izolat. După ieșirea din hibernare, tot mai mulți urși coboară în localități în căutare de hrană. Localnicii din Bușteni semnalează apariția frecventă a unei ursoaice cu trei pui, care scotocește prin tomberoane fără a mai fi speriată de zgomote.

Oamenii cer intervenții mai ferme din partea autorităților, fiind conștienți că mutarea urșilor nu este o soluție definitivă. „Sunt urși care au crescut la gunoaie, dacă încerci să-i muți, se întorc,” spune un localnic.

Vânătoarea de urși și gestionarea problemei

Din 2023, vânătoarea de urși a fost reluată în România, fiind stabilite cote anuale de extragere. Cu toate acestea, organizațiile de protecție a animalelor acuză lipsa unor criterii clare pentru selecția urșilor care trebuie eliminați.

Pentru anul 2025, vânătorii vor putea împușca 426 de exemplare, dar specialiștii avertizează că problema persistenței urșilor în zone locuite este legată și de gestionarea deficitară a deșeurilor, precum și de obiceiul turiștilor de a hrăni animalele sălbatice, transmite ProTV. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Landing at Gallipoli (13901951593) jpg
london 7965770 1280 jpg
index webp
Coletina, Bucuresti, foto Shutterstock jpg
Aeroportul Daocheng Yading, din China, Shutterstock jpg
Bautura care reduce anxitetatea, foto Shutterstock jpg
ce stiu americanii despre romania, foto shutterstock jpg
cuptor cu microunde  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net